Referenties
Lezing over rouw en verlies in de praktijk bij de zorgverlener.
Intervisiegroep van psychomotorisch therapeuten - 2018
Monique Manders heeft voor onze intervisiegroep psychosomatisch therapeuten een lezing gehouden over "rouw en verlies".
Zij deed dat op een persoonlijke wijze, waarbij zij haar eigen rouwproces belichtte. Duidelijk werd dat ieder van ons haar eigen verlies en rouw voelde en ook de gelegenheid kreeg om hierover te praten. Daarnaast heeft zij haar gedegen kennis hierover gedeeld. Wij hebben de lezing als heel leerzaam en prettig ervaren.
Annemarie Groenveld
Psychosomatisch therapeut te Tiel
************
Lezing over rouw en verlies bij partners van mensen met autisme - 2016
Onlangs heb je voor de partnergroep een lezing gegeven over rouw en verlies wanneer er bij je partner een vorm van autisme vastgesteld of vermoed wordt.
Zoals één van hen verwoordde: "Rouw was een onderwerp wat je aan het denken zet, maar ik merkte ook dat ik ook vooral behoefte had om te praten."
Een andere deelneemster: "Ervaren ook een gevoel van rouw? Ik wil hier graag nog wat verder over praten."
We vonden allemaal dat jij het op een fijne manier bracht en heeft ons allen aan het denken gezet. Nogmaals bedankt,
Marry
************
Gastspreker op het Symposium en Vakbeurs Leiderschap in de Ambulancezorg
"Op het kruispunt van rouw en verlies: omgaan met rouwende naasten"
2016
De evaluaties van de lezing/workshop op deze dag zijn alleen maar enthousiast.
Supergoed gedaan met een score tussen goed en uitstekend. Veel succes in je mooie werk.
M. Gereats, beleidsmedewerker V&VN Ambulancezorg
Artikel gepubliceerd in het Vakblad V&VN Ambulancezorg speciale editie maart 2016:
Kruispunt: Op het snijvlak van zorg en verlies
************
Trainer bij Veiligheids- en Gezondheidsregio RAV Gelderland Midden
2015
Nadat Monique als rouw- en verliesdeskundige in diverse werkoverleggen aandacht voor rouw en verliesverwerking heeft gevraagd, heeft zij samen met Liesbeth Ploeg,
een 1-daagse training "Omgaan met rouw en verlies in de hulpverlening" ontwikkelt en binnen onze Veiligheids- en Gezondheidsregio RAV Gelderland Midden gegeven.
Aan de hand van de "Verliescirkel" zijn veel onderdelen behandeld
waarbij veel afwisseling in didactische werkvormen en
ruimte voor collegiale uitwisseling van eigen ervaringen en inbreng van eigen casuïstiek.
Deze training heeft de zorgprofessionals meer inzicht en handvatten gegeven om tijdens het contact met familie/nabestaanden een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het rouwproces.
Wij zijn daar de trainers Monique en Liesbeth erg dankbaar voor en hopen dat veel zorgprofessionals deze training gaan volgen.
Ronald Krumeich
Regionaal opleidingscoördinator bij GGD van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden
************
Gastdocent/gastspreker bij Veiligheids- en Gezondheidsregio RAV Gelderland Midden
2014
Monique heeft als rouw- en verliesdeskundige op een professionele wijze ongeveer 140 ambulancehulpverleners een "spiegel" voorgehouden en inzicht gegeven in hoe ambulancehulpverleners op een positieve manier kunnen bijdragen aan rouw- en verliesverwerking bij schokkende gebeurtenissen. Voor velen de eerste keer dat we gezamenlijk onder profesionle wijze stil stonden bij rouw- en verliesverwerking. We hebben dan ook gekozen voor het opzetten van een scholingsdag met dit thema. Ik ben er van overtuigd dat meer kennis gaat resulteren in (nog) betere zorg aan patiënten die te maken krijgen met heftige gebeurtenissen.
Ronald Krumeich
Regionaal opleidingscoördinator bij GGD van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden
************
Presentatie "Hoe voorkom ik dat ik mijzelf verlies in het mantelzorgen"
in het Mantelzorgcafé te Elst - 16 juni 2014
Monique Manders gaf op het Mantelzorgcafé van maandag 16 juni, georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg Overbetuwe, een heldere presentatie over de verschillende oorzaken van verlies en hoe ieder daar op eigen wijze op reageert. Het thema van deze avond was: Hoe voorkom ik dat ik mijzelf verlies in het mantelzorgen? Monique had zich duidelijk goed voorbereid op de doelgroep. De mantelzorgers herkenden hun gevoelens van verlies en waren blij met de informatie die zij hen gaf. Zij waren blij met de duidelijke uitleg en de tips die zij kregen. Zelfs enkele mantelzorgontvangers die aanwezig waren herkenden zich en de mantelzorger in de presentatie en waren vol lof. Het was een fijne en zinvolle bijeenkomst.
Marijke Arends
Coördinator Steunpunt Mantelzorg Overbetuwe
************
Gastdocent 4de jaars studenten Toegepaste Psychologie, Fontys Hogeschool te Eindhoven
" Rouw en verlieservaringen als professional in je eigen praktijk"
mei 2013
Ik ben verantwoordelijk voor het vak Verlieskunde wat gegeven wordt aan studenten die de HBO-opleiding Toegepaste Psychologie volgen bij Fontys.
Aangezien ik op zoek was naar een gastdocente, werd de naam Monique Manders genoemd. Ik heb haar benaderd, was onder de indruk en zij heeft gelukkig de uitnodiging geaccepteerd om een gastles te geven.
Het was doodstil toen Monique haar verhaal vertelde, en dat is een prestatie voor een groep jonge "twintigers". Haar verhaal raakte de beleving van de jongens en meiden. Ook was Monique uitstekend in staat veiligheid te bieden aan deze doelgroep, na aandachtig geluisterd te hebben was er voldoende ruimte voor interactie. Deze werd dan ook volledig benut.
Het was niet zomaar een les, maar een levensles.
Monique, dank daarvoor!
Heidi van den Hout
Docente Toegepaste Psychologie, Fontys
************
Creatieve workshop "Loslaten en Verbinden " 15 mei 2013 in de Kinkel te Bemmel
voor de ondernemers van het netwerk Inspirion Network, voorheen Puber-MKB
Daar waar meestal naar de harde kant van het zakendoen gekeken wordt ( omzet, acquisitie, business) stond deze workshop vooral in het teken van creatief ervaren hoe grenzeloos en inspirerend ondernemen met elkaar kan zijn. Een voorwerp of symbool wat staat voor de eigen onderneming was de uitgangsbasis en het einddoel.
************
Begeleiding februari 2013
Monique verstaat de kunst om van afstand en vanuit verschillende posities naar je als persoon te kijken. Vanuit een andere focus zie je waar je prioriteiten liggen. Hierdoor ligt groei op allerlei vlakken, op korte- en lange termijn, binnen handbereik.
Dhr. V. (zelfstandig ondernemer)