Ervaringen

Rouw- en verliesbegeleiding - 2018

Rouwen ... wat komt daar veel bij kijken!
Wat kan het je bezig houden en uit het lood slaan!
Het kan helpend zijn om je verlies aan te durven kijken op het moment dat je daar aan toe bent, om het vervolgens in je leven te verweven. Je bekijkt het van alle kanten en kijkt wat het met je doet. Het is echt werken en komt je niet aanwaaien.
Ook ik heb een stukje verlies met Monique uitgepakt en bekeken, gevoeld en doorleefd. Dat hielp mij zo goed, dat de scherpe kantjes er af waren en ik mij weer kon richten op het hier en nu.
Monique heeft het vermogen om hierbij op een empathische manier de weg te wijzen.

A

************

Rouw- en verliesbegeleiding  -  2017

Monique brengt rust en is iemand die volledig naar je luistert. Je belangrijke handvaten aanreikt, waardoor ik nu weer zelf verder kan.

Gerrie (67)

************

Lezing over rouw en verlies bij mensen met een partners met autisme - 2016 

Onlangs heb je voor de partner-groep een lezing gegeven over rouw en verlies wanneer er bij je partner een vorm bij autisme vermoed of vastgesteld wordt. Dit heeft veel losgemaakt bij de deelnemers.
Zoals één van hen verwoordde: "Rouw was een onderwerp wat je aan het denken zet, maar ik merkte ook dat ik vooral behoefte had om te praten."
Een andere deelneemster: "Ervaren anderen ook een gevoel van rouw? Ik wil hier graag verder over praten."
We vonden allemaal dat jij het op een fijne manier bracht en het heeft ons allen aan het denken gezet. Nogmaals bedankt.

Marry

************

Rouw- en verliesbegeleiding  -  2015

Na een moeilijke periode met veel drank in verband met het verwerken van het overlijden van mijn zoon, heb ik gelukkig Monique op mijn pad tegen gekomen. Zij heeft mij weer de beleving van het leven bijgebracht en kan nu weer beter over mijn verlies met anderen praten.
Volgens vele vrienden en mensen uit mijn zaken periode ben ik weer de lachende en fluitende Hans die ik vroeger ook was. Ben echt blij dat ik met Monique heb mogen werken aan een betere beleving van het leven en daar wil ik jou Monique graag voor bedanken en als ik weer het gevoel heb dat ik je wil spreken zal ik je zeker bellen.

Namens een heel tevreden Hans (65+)

************

Rouw- en verliesbegeleiding  -  2015

De folder "Leefkunst" kwam ik tegen toen ik te maken kreeg met verschillende manieren van verlies en rouw. Het voelde gelijk goed wat ik las, dit is wat ik nodig heb!
Monique is een warme persoonlijkheid die door te luisteren en vragen stellen wist door te dringen. Het terugkijken naar gebeurtenissen in mijn leven, zonder te wroeten, heeft mij op een positieve manier laten zien hoe ik mijzelf ontwikkeld heb en wie ik geworden ben. Ik voelde dat ik mijzelf kon zijn met al mijn emoties die niet zo makkelijk naar boven kwamen drijven.
De wandelingen in de natuur zijn mooie waardevolle momenten waar ik op terug kan kijken met een glimlach. De gesprekken hebben mij sterker gemaakt en samen met de visuele spelvormen veel inzicht gegeven.
Zij heeft zich nooit een oordeel gevormd, er is altijd van de situatie uitgegaan wat mij op dat moment bezig hield. Monique bedankt voor de vele warme verdiepende gesprekken.

Annemiek

************

 

Rouw- en verliesbegeleiding  -  2014

Monique was mij aanbevolen toen ik vorig jaar na het plotseling overlijden van mijn vrouw op zoek was naar een rouwtherapeut. Monique heeft mij in de periode dat ik bij haar kwam ongelooflijk geholpen om mijn verlies te verwerken.
In de gesprekken die wij samen aan het begin van iedere sessie hadden, pikte zij altijd feilloos datgene eruit waar ik op dat moment het meest mee worstelde. En iedere keer weer zette zij daarbij de meest geschikte therapievorm in - van een systeemopstelling tot een visualisatie of een vorm van tekenen en duiding.
Iedereen die met verlies te maken heeft, kan ik Monique aanraden. Ik vind haar een voortreffelijke therapeute - integer, zuiver en met veel empathie. Bovendien vind ik haar een bijzonder mens omdat zij zelf voorleeft hoe je helend met je eigen rouw en verlies om kunt gaan.

Roy, Westervoort

************

Rouw- en verliesbegeleiding -  2014

Jaren heb ik als mantelzorger voor mijn echtgenote gezorgd. Nadat ze was overleden gaf mijn huisarts het advies om eens contact op te nemen met Monique Manders. Zij zou mij wellicht kunnen helpen de draad van het leven weer sneller en beter op te pakken.
Toen ik eenmaal de stoute schoenen had aangetrokken en een sessie had meegemaakt ontdekten we samen dat het niet alleen het rouwproces was waar ik doorheen moest. Er speelden veel meer zaken uit het verleden mee die me gespannen en onzeker maakten.
Het overlijden was de uiteindelijke druppel die de emmer deed overlopen. Het lukte me niet meer om mijn hoofd leeg en rustig te krijgen en te kunnen slapen.
Aan rouwen kwam ik thuis vrijwel niet toe omdat mijn hond de onrust en verdriet aanvoelde en op haar manier probeerde troost te geven. Ik heb haar een paar keer meegenomen en merkte dat zij ook rustiger werd van de therapie. Ze merkte aan Monique dat het goed was dat haar baasje aan zijn verdriet toegaf en dat gaf haar rust.
Daardoor kon ik thuis meer aan mijn verdriet toegeven en dat heeft volgens mij het rouwproces versneld.
Behalve dat Monique mij in het rouwproces heeft bijgestaan heeft ze veel meer gedaan. Ik heb weer kracht en zelfvertrouwen om door te gaan en daar ben ik haar dankbaar voor.
Bij Monique heb ik mogen ervaren dat rouwen dan wel een universeel proces mag zijn, maar dat iedereen mag rouwen op zijn eigen manier.
Met de handvatten die ze aanreikte nog in de hand kan ik weer verder. Voor mij was het een heel bijzondere ervaring om te beseffen dat je soms even hulp nodig hebt om weer bij jezelf te kunnen komen. Monique ontzettend bedankt hiervoor.

Henk

************

Begeleiding 2013

Monique verstaat de kunst om van een afstand en vanuit verschillende posities naar je persoon te kijken. Vanuit een andere focus zie je waar prioriteiten liggen. Hierdoor ligt groei op allerlei vlakken, op korte- en lange termijn, binnen handbereik.
Dhr. V. (ondernemer)

************

        Rouw- en verliesbegeleiding - 2013

Na te hebben gehoord dat mijn vrouw nog enkele weken te leven had, heb ik mijn eigen emoties en gevoel instinctief uitgeschakeld om haar zoveel mogelijk te kunnen helpen. Echter anderhalf jaar na haar overlijden leefde ik nog steeds in een soort roes waarbij je geen emoties voelt en geen rust meer kunt vinden.
Mijn huisarts heeft mij geadviseerd om eens met Monique te gaan praten.
Tijdens de verschillende gesprekken welke vaak werden ondersteund door kleine opdrachten, bleek dat ik met allerlei zaken uit het verleden kampte. Samen met het verlies van mijn vrouw werd dit teveel.
Monique heeft mij geholpen met verschillende technieken om zaken te verwerken en het een plekje te geven. Dit alles in een voor mij kort tijdsbestek.
Ik kan de therapie welke Monique verzorgd van harte aanbevelen. 
                   Dhr. J. (51)

************

 

Rituelen voor het leven in de Tuinen van Appeltern 25 en 26 augustus 2012
Reacties op mijn ritueel Gemis en Verlangen

Fijn om te ervaren - Dankjewel voor het bijzondere moment wat je me gaf - Wat is het mooi dat je bij leven al kunt zien dat wat je zaait geoogst wordt - Mooi treffend ritueel - Leuk! Rustgevend moment, misschien zouden we dat meer moeten doen - Bedankt voor het mooie moment - Dank voor je warmte en aandacht en de uitnodiging om mezelf te zijn, terug te komen bij de kern, mooi! - Je hebt een fijne rustige stem en uitstraling. Een mooi en eenvoudig ritueel op een mooi plekje - Een ritueel om over na te denken - een heel bijzondere ervaring, dank je wel! - Fijn om een stil moment te krijgen.


************

Begeleiding aan huis voor senioren en/of zieken - 2012

Als je met zoiets zit, het leren aanvaarden van een andere situatie in het leven en met het omgaan met die emoties, is het fijn om dat in de eigen omgeving te doen. Vooral als je ouder bent. Dat maakt het praten onder elkaar makkelijker. En de situatie thuis kan dan goed bekeken worden, dat helpt wel mee. Het is fijn als iemand begrijpt wat het allemaal met je doet en kan helpen met advies omdat ze er ervaring in heeft, dat merk je wel aan haar. We hebben er heel veel aan gehad.
Dhr. (77) en mevr. V. (79)

************
Rouw- en verliesbegeleiding echtpaar - 2012

Bij het samen praten onder begeleiding wordt eigenlijk hetzelde gezegd als thuis, maar het komt meer binnen en dat lukt thuis niet zo goed, dan is er zoveel omheen. We ervaren dat als zeer prettig en kunnen we ook verder mee samen.
Anoniem

************
Cursus ontspanningsoefeningen voor senioren  2011

Ik heb het heerlijk gevonden een cursus ontspanning voor ouderen. Ik werd er erg rustig van. Heel erg goed. Ik wil het graag vaker doen. Laat maar weten als je weer begint.
Truus (85)

De sessies die we gedaan hebben met zijn allen. Ik heb dit ervaren als een zéér ontspannen en vrij gevoel van gedachten die toch altijd door je hoofd gaan. Het heeft me goed gedaan, en als ik gestressd ben, denk ik er regelmatig aan terug.
Marijke (62)

Ruim 70 jaar tors ik al indrukken en herinneringen met me mee.
Het viel niet mee om te leren alles los te laten en mijn hoofd leeg te maken.
Monique stelde mij met haar rustige, warme stem op mijn gemak en legde uit wat de bedoeling was. Ik vond het wel leuk, maar toch ook spannend en een beetje confronterend want je stelt je toch kwetsbaar op. Heb ik er iets aan gehad om te leren ontspannen?
Ja, alle zorgen en gedachten kan ik los laten binnen mijn eigen denkbeeldige muur en ze dan er buiten plaatsen, zodat ik een heerlijke rustige plek voor mezelf kan scheppen. Daardoor kan ik nu ook weer vlug en rustig in slaap vallen, en dat is zo ontzettend fijn. Ook gebruik ik de oefeningen die ik geleerd heb in situaties waarin ik me opwind en kan dan loslaten en me ontspannen opstellen. Het geeft me veel meer rust in mijn leven.
Mevr. R.v.M. (74)

************
Rouw- en verliesbegeleiding voor jongeren 2011

Hallo, ik ben Sterre en ben 13 jaar. Ik ben in behandeling geweest bij Monique.
Dat was heel nieuw voor me, maar vooral heel erg leuk.
Ik ben bij Monique geweest omdat ik elke avond hartkloppingen kreeg. We kwamen er met verschillende oefeningen achter dat ik bang was voor de dood.
Na dat die behandeling was afgelopen heb ik nergens meer last van, en ben ik, ook al was dat niet de reden voor de behandeling, opener geworden.De technieken die ik heb geleerd, zijn heel erg handig. Sommige technieken gebruik ik nu nog.
Ook vond ik het leuk dat ik een steen, een kettinkje en een schelp kreeg.
Dat hoorde bij de behandeling.
Monique behandelt je met respect en houdt rekening met alles. Ik heb nu dus nergens meer last van, en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ik wens haar heel veel succes, plezier en veel geluk in de toekomst!

************

Rouw- en verliesbegeleiding 2011

In mijn leven had ik problemen waar ik aan wilde werken zoals grenzen stellen, zelfvertrouwen, voor mezelf op durven komen. Ook had ik een verlies nog uit mijn verleden waar ik last van had om mee om te gaan. Daar had ik last van.
In een klein aantal van consulten bij Monique Manders, heb ik deze problemen aan kunnen pakken. Het heeft er voor gezorgd dat ik me persoonlijk verder ontwikkelt heb. Ook door de inzichten die ik kreeg bij mezelf. Er was ruimte en begrip voor mijn soms wat moeite hebben met kunnen begrijpen, door een ziekte. Juist hierdoor voelde het voor mij nog prettigger en veiliger om aan mezelf te werken. Daardoor sta ik nu beter en blijer in het leven! 
Dhr. S. (58)

************